mrt 14, 2015

'Waarom prik je dat punt?' Maag 36


Ingestuurd door: Admin

Maag 36 - ook bekend als Zusanli (chineese naam), Leg Three Mile (engelse naam) en ST36 (acupunctuur afkorting) - is gelokaliseerd op het scheenbeen. Je vindt het punt een handbreedte onder de knieschijf, net aan de buitenzijde van de Tibia (zie afbeelding hieronder). Als dit punt geprikt wordt, resulteert dat vaak in een sterke sensatie die soms via het been omlaag gaat.

"Maag" betekend niet automatische "spijsvertering"

Wanneer nieuwsgierige patiënten vragen naar dit punt en de naam van dit punt horen, dan denken ze vaak dat het gebruikt wordt voor spijsverteringsproblemen. Maag 36 is inderdaad een van de meest gebruikte punten voor bijna alle spijsverteringsproblemen die je je maar kunt bedenken. Voor alles van consumptie tot diarree tot maagzuur tot misselijkheid tot de hik, Maag 36 is een voor de hand liggende keuze.

Maar, Maag 36 wordt gebruikt voor een uitzonderlijk groot aantal aan verschillende kwalen, veel daarvan hebben niets te maken met wat wij traditioneel gezien onder "maag problemen"scharen.

Nog meer dan voor zijn hulp bij spijsverteringsproblemen, staat Maag 36 bekend om zijn vermogen om te versterken.

ST36 Qi of Life Arnhem

Voel je je leeg en energieloos? Uitzonderlijk moe? Jouw acupuncturist gaat hoogst waarschijnlijk Maag 36 bij je prikken. Als Lever 3 het "bewegings" punt is, dan is Maag 36 het "stimulatie" punt.

Aanwijzingen kunnen in de zee gevonden worden...

Binnen de acupunctuur heeft elke meridiaan een he-sea punt. Maag 36 is het he-sea punt op de Maag meridiaan, wat een verklaring is voor de werking van het punt als energie booster.

Het Chinese karakter voor he verwijst naar "verbinden" of "verenigen". Alle he-sea punten liggen in de buurt van de knieën of de ellebogen. Het zijn verbindingspunten waar de meer distale delen van het lichaam (de extremiteiten) zich beginnen te fuseren met de binnenste kern (de romp en de organen).

Maag 36 trekt energie in het interne lichaamsreservoir, de "sea".

Maar als alle he-sea punten verbinders zijn, wat maakt Maag 36 dan zo speciaal?

... en in de Aarde

Zonder in teveel detail te treden, alle meridianen hebben een bijbehorend element - Vuur, Aarde, Metaal, Water of Hout - en geselecteerde punten op deze meridianen zijn ook geassocieerd met deze elementen. Deze punten staan bekend als de transporterende punten. Ze worden gezien als de meest krachtige punten van de meridiaan. Ze worden dan ook ontzettend veel gebruikt door acupuncturisten.

Alle elementen zijn belangrijk. Maar Aarde speelt een hele centrale rol. Aarde voedt de andere elementen. Op de een of andere manier beïnvloed Aarde de andere elementen, maar de andere elementen beïnvloeden ook Aarde

Deze reden zorgt ervoor dat Maag, omdat zijn element Aarde is, cruciaal is voor het functioneren van alle andere systemen. Daarbij is Maag 36 ook nog eens het Aarde punt. Dus Maag 36 is wat acupuncturisten een Aarde op Aarde, een Aarde punt op een Aarde meridiaan, noemen.

Dit maakt Maag 36 dubbel zo waardevol in zijn vermogen om systemische effecten te bewerkstelligen. Specifieker nog, omdat Aarde - net als onze eigen aarde -  het voedende, levensgevende element is, zit Maag 36 vol met revitaliserende eigenschappen. Het voedt het lichaam.

De echte vraag is dan ook, Waar helpt ST36 niet bij?

Als je rekening houdt met de Aardsheid van Maag 36, dan verklaard dat de brede inzet van dit punt.

Vanuit het perspectief van de acupunctuur zijn zoveel kwalen - vooral in het Westen, waar we een ster zijn in het onszelf overwerken tot het punt van complete uitputting - het gevolg van een onderliggende leegte of een onderliggend tekort. Het antwoord hierop is voeden.

Naast de spijsverteringsproblemen waar ik het al eerder over had, wordt Maag 36 vaak gebruikt voor de behandeling van vermoeidheid, duizeligheid, hypertensie, oorsuizen, depressie, algemene pijn, verlamming, volheid op de borst, kortademigheid, rillingen en koorts, urineweg ontstekingen en nog heel veel meer kwalen.

We hebben allemaal voeding nodig.

Ben jij moet en wil jij je ook weer bruisend van de energie voelen? Neem dan contact met met op voor het maken van een afspraak.

Tweet
Previous Article
Next Article

Add a comment

Title:
Your Name(*):
Email:
Reply Notify:
Website:
Comment(*):
 
Note: Your comment has been received and is awaiting approval