Acupunctuur praktijk
Qi of Life

Home

apr 14, 2015

'Waarom prik je dat punt?' Du Mai 20


Ingestuurd door: Admin

Tijd voor de April versie van "Waarom prik je dat punt?". Deze doorlopende serie artikelen verklaart de locaties en de meest gebruikte acties van populaire acupunctuur punten.

Tot nog toe hebben we gekeken naar Lever 3 & Dikke Darm 4, twee acupunctuur punten die vaak samen gebruikt worden in een combinatie de Four Gates heet, en Maag 36, welke bekend staat om zijn energerende eigenschappen.

Vandaag kijken we naar Du Mai 20.

Du Mai 20, ook wel bekend als Bahui (Chinese naam), Hundred Meetings (Engelse naam), GV20 (Acupuncturist afkorting) en DU20 (Alternatieve acupuncturisten afkorting), is gelegen op de top van het hoofd.

Als je een vinger legt op de top van elk oor en je trekt een denkbeeldige lijn omhoog, dan komen je vingers samen op de top van het hoofd waar DU20 ligt (zie afbeelding hieronder).

Deze naald zit echt in je hoofd

Du Mai 20, misschien wel meer dan elke ander punt, inspireert nieuwsgierigheid en een openheid van geest. Het zorgt ervoor dat mensen vragen gaan stellen over acupunctuur om zo hun perspectief op het gebied van gezondheid uit te breiden.

 

DU20 qi of life arnhem acupunctuur

Dit gebeurd sowieso met acupunctuur, maar Du Mai 20 wekt een verschuiving op.

Als ik Du Mai 20 prik in een groepssetting, dan wordt er eigenlijk altijd wel gevraagd, of door de persoon die ik prik of door iemand die kijkt, waarom prik je dat punt? Ook word mij vaak door andere mensen in de ruimte gevraagd, kun je bij mij dat punt op mijn hoofd ook prikken?

De interesse in Du Mai 20 is niet beperkt tot acupunctuur in een groepssetting. Ook bij privé sessie word mij telkens weer gevraagd waarom ik het punt prik en of ik het ook bij hen wil prikken.

Er is iets met dit punt wat mensen enorm intrigeert.

De fascinatie met Du Mai 20 zorgt voor een opening om als acupuncturist wat acupunctuur theorie en misschien zelfs een nieuwe manier van naar een probleem kijken, te kunnen delen. Belangrijker nog, het zorgt ervoor dat de persoon die de naald in Du Mai 20 ontvangt, reflecteert op waarom ze zo aangetrokken worden door dit specifieke punt.

Een van de meest diepgaande effecten van acupunctuur is dat het ons bewust maakt van wat ons lichaam en onze geest nou echt nodig hebben.

In de geneeskunde denkt men vaak dat de dokter het beste weet wat jij nodig hebt en hier, deze pil lost het allemaal voor je op. In de acupunctuur weet jij het beste wat je nodig hebt en hier, deze naald helpt jou hieraan herinneren. Du Mai 20 is hier een perfect voorbeeld van.

Waarom praat iedereen over dat punt bovenop je hoofd?

En dus, waarom zijn zoveel mensen zo aangetrokken tot Du Mai 20?

De eerste nieuwsgierigheid naar Du Mai 20 komt vaak door zijn ligging. Er wordt tenslotte een naald geprikt, in je hoofd, in de buurt van je hersenen. Wees echter gerust, acupunctuur naalden kunnen niet door de schedel heen. Daarbij wordt het punt altijd vlak geprikt, dus de contour van de schedel volgend. Toch blijft men nieuwsgierig.

Het is bijna alsof mensen denken dat dat punt daar bovenop je hoofd wel een heel belangrijke betekenis moet hebben. Daar hebben ze dan ook gelijk in.

Du Mai 20 is het verzamelpunt van alle Yang energie van het lichaam. Yang, in de acupunctuur theorie, staat voor de energieke, extroverte aspecten van een persoon. Yang is heet, fel, luid, stevig, uitzettend, overvloedig, robuust. Het is het relatieve tegenovergestelde van alle dingen Yin - kou, donker, stilte, samentrekken, leeg, zwak.

Iemand die te veel  Yang heeft zal het warm hebben waar anderen zich comfortabel of zelfs kouwelijk voelen. Hij kan zich onrustig en prikkelbaar voelen, of last hebben van slapeloosheid en/of nachtmerries hebben. Hij kan geconstipeerd zijn, enorme behoefte hebben aan koude dranken en een rood gezicht hebben. Het komt er op neer dat er teveel warmte is en dat er teveel activiteit plaats vindt in het bovenste deel van het lichaam.

Iemand met te weinig Yang zal het tegenovergestelde beeld presenteren. Hij heeft het mogelijk constant koud en kan zelf koude rillingen hebben. Hij heeft de neiging tot diarree en moet vaak helder en overvloedig plassen. Je fysiek uitgeput en emotioneel leeg voelen wordt ook vaak gezien bij te weinig Yang.

Of je nou teveel of te weinig Yang hebt, Du Mai 20 is in staat om de Yang te reguleren.

Du Mai 20 wordt ook gebruikt bij mensen die het gevoel hebben "niet aanwezig" te zijn of die moeite hebben met concentreren. Dit punt helpt om de mentale focus aan te scherpen, waardoor een persoon zich alerter en meer in het nu voelt. Tijdens onze examens op school klopten wij altijd van te voren op Du Mai 20.

Om dezelfde redenen is het punt ook goed in te zetten bij mensen die last hebben van depressie. Het verhoogd de emotionele energie. Het help ook fysieke problemen op te trekken. Du Mai 20 wordt bijvoorbeeld gebruikt om aandoeningen als aambeien of baarmoederverzakking te behandelen. En omdat de Du Mai meridiaan de hele ruggengraat volgt, is Du Mai 20 ook een uitstekend punt voor rugpijn welke veroorzaakt wordt door een slechte houding.

Als ik deze diverse functies van Du Mai 20 uitleg aan patiënten die mij daarna vragen, dan vraag ik hen altijd om te visualiseren dat ze letterlijk omhoog en rechtgetrokken worden vanuit de kruin, waar DU20 ligt.

Du Mai 20 is een uitstekend gespreksonderwerp, waar mensen graag over horen. Nu weet jij ook waarom.

Ben jij benieuwd wat Du Mai 20 voor jou kan doen? Maak dan en afspraak voor een vrijblijvende kennismaking. Ik sta je graag te woord!

 

Add a comment

Title:
Your Name(*):
Email:
Reply Notify:
Website:
Comment(*):
 
Note: Your comment has been received and is awaiting approval
 
 

Qi of Life

Acupunctuur Praktijk Qi of Life is onderdeel van 2BeInBalance en Ming Men Total Wellness. Aangesloten bij de Zhong, acupunctuur behandelingen worden vergoed vanuit de zorgverzekeraar.

KvK: 58892680
BTW: NL001926509B48

Openingstijden

Weekdagen: 12:00 - 20:00 (vrijdag tot 18:00)
Zaterdag : dicht
Zondag: dicht