Acupunctuur praktijk
Qi of Life

Home

feb 19, 2015

'Waarom prik je dat punt?' Lever 3 en Dikke Darm 4


Ingestuurd door: Admin

Waarom prik je Lever 3 en Dikke Darm 4?

De logica achter het kiezen van punten varieert. Bepaalde acupunctuurstijlen bevelen bepaalde punten aan voor unieke redenen. En zelfs binnen de zelfde stijl hebben veel punten meer dan 1 bepaalde werking. Sommige punten kunnen elkaar vervangen, bijvoorbeeld als een naald-gevoelig persoon liever ergens anders geprikt wordt. Andere punten kun je toevoegen of weglaten afhankelijke van de totale combinatie van de punten die je prikt.

Hoewel er variaties en uitzonderingen zijn, worden bepaalde acupunctuurpunten toch wel vaak op dezelfde manier ingezet. Stijl-overstijgend, staan deze punten bekend om hun bijzonder krachtige werking. Hierdoor worden ze vaak door acupuncturisten gebruikt. Als jij regelmatig een acupunctuur behandeling krijgt, dan zul je ze waarschijnlijk wel herkennen.

Dit eerste artikel uit de serie "Waarom prik je dat punt" gaat over een duo. We kijken naar Lever 3 en naar Dikke Darm 4, twee punten die erg populair zijn en die dus vaak samen geprikt worden in een combinatie die "Four Gates" heet.

Lever 3 zet dingen in beweging

Lever 3 Qi of Life acupunctuur Arnhem

Lever 3—ook bekend alsTaichong (Chineese naam), Great Rushing (Engelse naam) en LV3 (acupuncturisten afkorting)—is gelokaliseerd op de voet, tussen de eerste en de tweede tenen.

Lever 3 staat bekend als een bronpunt. Elke meridiaan heeft er een. Bronpunten gedragen zich een beetje als het centraal station van de treinen. Dit is een verzamelpunt waar interne en externe energieën zich verzamelen om vervolgens getransformeerd te worden. Het zijn enkele, hoge-concentratie punten die toegang geven tot een groter systeem.

Omdat Lever 3 zulke verreikende effecten heeft, kan het punt ingezet worden voor een breed scala aan condities. John Pirog, in The Practical Application of Meridian Style Acupuncture, zegt dat Lever 3 “probably the most important point for stagnation of the inner body” is.

Lever 3 wordt gebruikt bij menstruatie kramp, hoofdpijn, problemen met het zicht, pijn op de borst en kortademigheid, lage rug pijn, slapeloosheid en nog veel meer. De lijst is werkelijk ellenlang. Heb je het gevoel dat je vast zit? Hallo Lever 3. Dit punt zet dingen in beweging.

De uitgebreide effecten van Lever 3 zijn tastbaar. Dit punt prikken, geeft vaak een sterke, pijnlijke sensatie, ofwel lokaal waar de naald geprikt is of door de hele voet en soms zelfs omhoog via je been daar waar de Lever meridiaan loopt.

Als je een acupunctuurbehandeling hebt gehad, dan is er waarschijnlijk Lever 3 geprikt. En als dat nog niet zo is, dan komt hij eraan.

Dikke Darm 4 is veel waar voor je geld

Dikke Darm 4 Qi of Life acupunctuur Arnhem

Dikke Darm 4—ook bekend als Hegu (Chineese naam), Joining Valley (Engelse naam) en LI4 (acupuncturisten afkorting)—is gelokaliseerd op de hand, in het web tussen de duim en de wijsvinger.

Dikke Darm 4, net zoals Lever 3, is echt waar voor je geld. Als je nadenkt over de locatie, tussen de eerste en de tweede vingers, dan is het eigenlijk de bovenlichaam versie van Lever 3, welke gelokaliseerd is tussen de eerste en de tweede "vingers" van het onderlichaam.

Dikke Darm 4 is ook een bronpunt. Het punt wordt ook ingezet bij een breed scala aan condities en geeft vaak ook een sterke naaldsensatie.

Het ontsluiten naar het externe is waarschijnlijk de meest bekende functie van Dikke Darm 4. Dit wijst op het behandelen van zogenaamde Wind condities -rillingen en koorts, loopneus, hoofdpijn, stijve bovenrug, teveel of te weinig zweten, keelpijn, duizeligheid etc. Dikke Darm 4 is HET punt bij dit soort klachten. Men zegt dat dit punt Wind verjaagt, terwijl het tegelijkertijd je afweersysteem versterkt om herhaling in de toekomst te voorkomen.

Andere algemene indicaties voor het gebruik van Dikke Darm 4 zijn o.a. tandpijn, sinusitis, rhinitus, neusbloedingen en Bell's Palsy. Dit komt doordat de Dikke Darm meridiaan omhoog loopt naar het gezicht, dus bijna elk symptoom in dat gebied kan behandeld worden met dit punt.

Naast deze veelgebruikte toepassingen, wordt Dikke Darm 4 ook gebruikt bij het behandelen van constipatie tot huidziekten tot lage rug pijn.

Belangrijk: Dikke Darm 4 is contra-geïndiceerd bij zwangerschap.

Vier acupunctuur punten zijn beter dan een.

Lever 3 en Dikke Darm 4 worden vaak samen gebruikt. Elk punt wordt op beide zijden van het lichaam geprikt, waardoor er een 4-punts combinatie ontstaat die de "Four Gates" wordt genoemd. Dit is een van de meest gebruikte punt combinaties binnen de acupunctuur.

Er zijn veel theorieën over de "Four Gates", maar de winnende theorie is het idee dat de combinatie van deze twee punten de circulatie door het hele lichaam opent. Lever 3 doet het onderlichaam en Dikke Darm 4 verzorgt het bovenlichaam. Samen zijn ze enorm krachtig!

De "Four Gates" worden meestal ingezet bij problemen veroorzaakt door stagnatie. Hieronder vallen pijnklachten, menstruatieproblemen, constipatie of gevoelens van frustratie, eigenlijk alles wat suggereert dat de dingen niet zo soepel stromen als ze zouden moeten.

Heb jij ook klachten en wil je weten wat acupunctuur voor je kan betekenen? Neem dan contact met me op voor een vrijblijvende kennismaking.

Hou het volgende artikel in de gaten waarin ik uitleg waarom Maag36 veel geprikt wordt.

Add a comment

Title:
Your Name(*):
Email:
Reply Notify:
Website:
Comment(*):
 
Note: Your comment has been received and is awaiting approval
 
 

Qi of Life

Acupunctuur Praktijk Qi of Life is onderdeel van 2BeInBalance en Ming Men Total Wellness. Aangesloten bij de Zhong, acupunctuur behandelingen worden vergoed vanuit de zorgverzekeraar.

KvK: 58892680
BTW: NL001926509B48

Openingstijden

Weekdagen: 12:00 - 20:00 (vrijdag tot 18:00)
Zaterdag : dicht
Zondag: dicht